Išmetame daug maisto
Kiekvienam vartotojui produktų ženklinimas yra svarbus dalykas, perkant prekes. Kai patenkame į prekybos centruose, kuriuose mus pasitinka tikra jūra prekių, tuomet atrodo, kad reikia turėti savus kriterijus prekėms išsirinkti.
Pagal ką perkame
Tad koks produktų ženklinimas mums būna aktualiausias? Daugybei žmonių labai svarbu kaina. Produktai gali būti ženklinami įvairiai šiuo atveju. Įprastas, nekintančias pakuotes turintys produktai (tarkime, sufasuoti sausainiai, maisto stiklainiai ir pan.) turės visada taip pat nustatytas kainas. Taigi, ant paties produkto dažnai kainos neišvysime, o ją pamatysime tik šalia eilės produktų esančioje kainų etiketėje. Jeigu produktas yra kaip nors kitaip fasuojamas, tarkime, skirtingų svorių dozuojamas į maišelius, tada paprastai rasime kainą ir ant paties produkto. Tad į kainas visada pasižiūrime, nes, jeigu riboja piniginė, tai ko daugiau galima norėti. Taip pat perkame ir pagal tai, iki kada produktas galioja. Šis produktų ženklinimas irgi yra labai svarbus dalykas. Jeigu norime, kad galėtume ilgiau valgyti, visada paieškome to paties gaminio, turinčio tiesiog ilgesnę vartojimo datą. Be tokio ženklinimo neišsiversime, jeigu norime jaustis pilnai save apsirūpinę. Taip pat yra ir kitas būtinas produktų ženklinimas. Turi būti nurodomi maisto komponentai, svoris, maistingumas, kilmės šalis, kontaktai gamintojo, importuotojo. Bet kaina ir galiojimo data daug kam tampa labai svarbiu dalyku. O kaip visgi nutinka, kad, nors ir labai žiūrime kainos, nenorime išleisti per daug, ir nors ir stengiamės įsigyti ilgiau galiojantį maistą, produktai vis tiek pasensta ir tenka juos išmesti.
Maisto išmetimo problema
Kaip akcentuoja maisto ir veterinarijos tarnybos, išmetamas maistas yra ne tik buitinių vartotojų, bet ir stambių verslininkų. Iš tiesų, būtent pastarojo sektoriaus vartotojai ir išmeta daugiausiai. Prekybos centruose pasibaigus galiojimui išmetamas maistas, taip pat ir gamybos sektoriuje. Ši problema yra ne tik išteklių švaistymas, bet ir aplinkos užterštumo didinimas. Juk išmestas maistas vėliau genda sąvartynuose, o paskui su tuo gedimo procesu išsiskiria nuodingų dujų, kurios tikrai nė į naudą jokiam žmogui. Ką daryti, kad maisto nereikėtų išmesti? Pirkti geriau visada daugiau į priekį, bet greičiau gendančių produktų pirkti tik tiek, kiek aišku, kad tikrai bus suvartota. Taip pat reikia ir mokėti produktus teisingai laikyti. Netgi duoną galima užšaldyti. Kiekvienas produktas beveik gali būti šaldomas, arba, sudžiuvęs gali būti panaudojamas kepiniams. Taip pat daržovių geriau nelaikyti maišeliuose.